header foto header foto header foto header foto header foto
 

De Scheidsrechterscommissie

Wat doen we

De belangrijkste taak van de Scheidsrechterscommissie (SC) is ervoor zorgen dat iedere competitie wedstrijd op het veld twee scheidsrechters heeft. Daarnaast is de SC ervoor verantwoordelijk dat iedereen ouder dan 16 jaar de spelregels kent. Dit doet de SC door regelmatig examens te organiseren en mensen aan te sporen de cursus te volgen. Iemand die de spelregels kent, kan ze toepassen en is dus bevoegd 11-tallen te fluiten. Ben je tussen de 14 en 16 jaar oud dan kan je je clubscheidsrechterskaart (CS) halen. Ben je ouder dan 16 jaar dan moet je je CS hebben. Als je de CS hebt dan mag je 11-tallen fluiten, de jongste jeugd mag je ook fluiten, maar dit mag ook gebeuren door iemand zonder CS, je bent er namelijk geen scheidsrechter maar spelbegeleider.

Om iedere competitie wedstrijd van scheidsrechters te voorzien werken we met LARS. Als er niet voldoende mensen zichzelf hebben ingedeeld dan doen wij dat, opdat iedereen met plezier kan spelen en competitie wedstrijden spelen zonder scheidsrechters is niet mogelijk!

Bij de seizoenstart en na herindelingen is het wedstrijdprogramma vaak laat bekend, dan is er geen ruimte om 2 weken te wachten en worden vaak wat meer wedstrijden ingedeeld.

Iedereen kan zichzelf indelen op wedstrijden, een voordeel hiervan is dat je een team fluit dat je leuk vindt of dat je het prettig vindt op die datum en dat tijdstip te fluiten.

Iedere scheidsrechter heeft een competentie toebedeeld gekregen, een bondsscheidsrechter heeft de hoogste competentie 1, iemand die geen kaart heeft en de jongste jeugd begeleidt heeft competentie 5. Hoe het verder met de competenties zit, kan je in het VAB dat bij de documenten onder Arbitrage is opgenomen lezen. Maar het komt er in het kort op neer dat we er naar streven een geschikte scheidsrechter voor iedere wedstrijd te vinden. In principe moet iedereen die competitie speelt en ouder is dan 16 jaar minimaal 4 wedstrijden per jaar fluiten. Als je jonger dan 16 bent dan mag je fluiten, het is niet verplicht. We vinden het natuurlijk wel prachtig dat je zo vroeg mogelijk wedstrijden begeleidt en ervaring opdoet als scheidsrechter of spelbegeleider.

Lisa

In Lisa is iedereen opgenomen die competitie speelt. Als je ouder bent dan 16 jaar ben je of scheidsrechter (als je een CS-kaart hebt) of spelbegeleider (als je geen CS-kaart hebt). Iedereen ouder dan 16 jaar die competitie speelt moet minimaal 4 wedstrijden fluiten. Er zijn uitzonderingen, namelijk voor mensen die op een of andere manier actief zijn binnen de vereniging, bijvoorbeeld coach van een jeugdteam of bestuurs- of commissielid. Bij de senioren is het mogelijk binnen je team bardiensten uit te ruilen voor scheidsrechtersbeurten, maar dat is iets dat teams onderling regelen.

Bij de jongste jeugdteams streven we er naar om minimaal 1 ouder als spelbegeleider te hebben. Als je als ouder een team wilt begeleiden dan kan je dat aangeven bij de Jongste Jeugdcommissie, we zorgen er dan voor dat je een eigen lidnummer krijgt, dan kan je jezelf indelen op de wedstrijden. We streven er naar dat er minimaal 1 ouder per wedstrijd staat opgesteld.

Iedereen die een kaart heeft kan zichzelf indelen. We zien dit nog te weinig gebeuren, maar het voordeel hiervan is dat je de wedstrijd fluit die je leuk lijkt te fluiten, op de tijd en dag dat het jou uitkomt.

Bij het indelen zien we welke competentie je hebt en eventueel jouw beperking, bijvoorbeeld dat je niet opzaterdag beschikbaar bent. Degenen die de minste wedstrijden hebben gefloten worden ingedeeld, zo proberen we iedereen minimaal 4 wedstrijden te laten fluiten.

We hebben een aantal mensen die fluiten leuk vinden en geen competitie spelen, deze mensen zijn niet verplicht te fluiten en kunnen zichzelf indelen.

Opleiding van spelbegeleider naar bondsscheidsrechter

Fluiten kan je niet zomaar, het spreekt vanzelf dat je niet alleen de regels moet kennen maar ook moet kunnen toepassen. Het fluiten begint als spelbegeleider. Hiervoor heb je geen scheidsrechterkaart nodig, je moet enthousiast zijn en vooral het spel begeleiden bij de jongste jeugd. Bij de F-jes zijn er de minste regels. De regels nemen toe en het veld verandert van grootte naarmate de jongste jeugd in oudere elftallen komt. We proberen met ouders en spelers die nog geen scheidsrechterkaart hebben de spelbegeleiding te regelen. De spelregels staan bij documenten/arbitrage. We proberen in samenwerking met de Jongste Jeugdcommissie spelregelavonden te organiseren.

Clubscheidsrechter (CS) kan je worden via een opleiding die via internet wordt verzorgd. Je kunt een cursus volgen via internet en 3 keer per jaar kan je dan aantonen dat je voldoende van de spelregels weet. In totaal worden er 30 vragen gesteld. De kunst is om minimaal 22 vragen goed te beantwoorden in maximaal 40 minuten. Je moet de vragen beantwoorden zoals in de cursus is te leren. Een valkuil is dat je de antwoorden invult zoals je hebt gezien hoe er gefloten wordt. Veel mensen fluiten anders dan dat ze geleerd is, dus als je dat als voorbeeld neemt is de kans groot dat je meer dan 8 fouten hebt en daarmee zakt. Door de cursus te volgen en de proefexamens te oefenen, en door al de kennis die je natuurlijk al van hockey hebt, moet je kunnen slagen voor het examen. Als je slaagt krijg je de Clubscheidsrechterkaart en ben je gerechtigd 11-tallen te fluiten.

In ons streven om meer te fluiten volgens de KNHB regels willen we nieuwe scheidsrechters begeleiden en is er ook de mogelijkheid om een vervolgcursus te doen, de CS+ cursus. Hiervoor hebben we op de club een aantal CS+ leercoaches die je zullen begeleiden om beter te leren fluiten, want we weten dat wat je in theorie hebt geleerd nog beter wordt toegepast in de praktijk als je hier begeleiding bij hebt.

Beleef je zoveel plezier aan het fluiten dat het je leuk lijkt om bondsscheidsrechter te worden dan kan dat natuurlijk ook, dan krijg je een opleiding bij de bond. Je wordt dan eerst BIO (bondsscheidsrechter in opleiding). Je krijgt dan een intensievere opleiding en mag dan bij andere clubs wedstrijden fluiten van 1teams.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op en je hoort van ons.

[email protected]

 


 


 

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Kalverdijkje 68, 8924 JJ Leeuwarden
[email protected]

Postadres
Humilitasstraat 35
8917 HB Leeuwarden