header foto header foto header foto header foto header foto
 
Bestuur

Arbitrage

Nieuws afbeelding 27-10-2008
De arbitrage commissie is weer geheel compleet. Sigrid Jongejans heeft de commissie verlaten. Sigrid veel dank voor je inzet voor de club.
We hebben Alexa Borren bereid gevonden om de indeling van de spelbegeleiders van de jongste jeugd voor haar rekening te nemen. Vanaf de herfstvakantie zal Alexa de begeleiders van de jongste jeugd dus doen. Verder bestaat de commissie uit Bouwe Bruinsma (indeling Junioren en Senioren), Corine van der Maden (opleidingen) en Paul Bronsgeest (begeleiding nieuwe scheidsrechters).

 

Hier nogmaals aangegeven hoe het met de arbitrage geregeld is binnen de club. Het is in het Arbitrage plan te lezen, klik op onderstaande link http://www.mhcl.nl/files/documenten/2007618_Verenigings%20Arbitrage%20Planversie7.pdf

 

Met een geautomatiseerd systeem verwacht je weinig tot geen problemen op het organisatorische vlak, iedere wedstrijd is voorzien van de benodigde scheidsrechters en/of spelbegeleiders. Maar het tegendeel is waar. Te vaak staat er nog geen of te weinig scheidsrechters op het veld. Als jij of je team moet spelen en er zijn geen scheidsen dan baal je, de wedstrijd begint vaak wat later, er moet wat geregeld worden en dus ben je afhankelijk van anderen die dan ook weer balen, omdat ze jou niet in de kou willen laten staan maar eigenlijk misschien wel wat anders in gedachten hadden om te doen. Je kunt je dus voorstellen wat er aan de hand is wanneer jij ingedeeld staat om een wedstrijd te fluiten en je komt niet opdagen of je bent te laat. Vandaar hier nogmaals de regels van het fluiten op het moment dat je staat opgesteld. De regels staan ook in het VAB.

 

Je bent ingedeeld, dus je bent 15 minuten voor tijd aanwezig. Je fluit je wedstrijd en zorgt ervoor dat het wedstrijdformulier ondertekend wordt.

 

In de communicatie gaat er van alles mis, het is niet voor niets een vak. Voor de scheidrechter commissarissen is het een stuk eenvoudiger geworden. Bouwe, onze scheidsrechter commissaris, deelt in, maar doet dat wanneer hem dat past en dat is minimaal 2 weken voor de wedstrijd, uitzonderingen daargelaten. Als je bent ingedeeld krijg je (in ieder geval) 2 keer per e-mail een bericht dat je voor een wedstrijd ingedeeld bent. Wil je jezelf indelen op wedstrijden en dat samen met iemand doen  dan moet je er als de kippen bij zijn!! We gaan er vanuit dat iedereen met scheidsrechterkaart kan fluiten, doe je al erg veel voor de club en heb je problemen met het fluiten van wedstrijden op zich dan kan je bij ondergetekende aangeven dat je niet wilt/kunt fluiten. Dit zal je jaarlijks moeten herhalen, situaties kunnen tenslotte veranderen, daarbij gooit het systeem (onze website) de instellingen bij ingang van het nieuwe seizoen eruit. Tot zo ver lijkt me alles duidelijk.

 

Waar gaat het dan mis met de communicatie. De scheidsrechter commissaris heeft je ingedeeld, je kunt of wilt niet fluiten maar zonder echt gegronde reden, maar ook met gegronde reden moet je een ander regelen die het fluiten van je overneemt. Het zou prettig zijn wanneer de scheidsrechtercommissaris hiervan op de hoogte is. Deze zal het dan veranderen in het schema, opdat ook op de club bekend is wie de wedstrijd gaat fluiten.

 

Als je vroegtijdig weet wanneer je niet kunt/wilt fluiten, b.v. examens, laat dat dan aan Bouwe weten. Maar als je voorkeur hebt  voor bepaalde teams, tijden of dagen dan mag dat natuurlijk ook doorgegeven worden

 

 

Sancties:

Als de scheidrechter niet op komt dagen dan wordt het team waarin deze scheidrechter competitie speelt in principe gestraft, deze krijgt de eerstvolgende keer ook geen scheidrechter, met andere woorden dit team moet zelf scheidsrechters verzorgen. Dit kan natuurlijk alleen indien bij de scheidrechter commissaris bekend is wie niet is op komen dagen. De aanvoerder of de coach van de gedupeerde teams kunnen dit aan Bouwe doorgeven.

 

Als de wijzigingen doorgegeven worden en degene die niet op is komen dagen gemeld dan houdt het systeem zelf bij hoeveel wedstrijden iemand heeft gefloten. Dit gebruikt Bouwe bij het indelen van de scheidrechters, opdat de hoeveelheid wedstrijden zo veel mogelijk gelijk verdeeld worden over de scheidsrechters.

 

Degene die ouder is dan 16 en geen scheidsrechterkaart heeft kan nog steeds worden opgesteld voor het begeleiden van de jongste jeugd. Natuurlijk moet je wel je kaart halen, maar het niet hebben van een kaart ontslaat je niet van het fluiten van wedstrijden.

 

Na het volgen van de cursus is het de bedoeling dat je begeleid wordt in de eerste wedstrijd(en). Want theorie en praktijk zijn toch best verschillend. Fluiten is leuk, maar is niet voor iedereen even eenvoudig als dat het lijkt.

 

Veel plezier met het begeleiden en fluiten van wedstrijden

 

Namens bestuur en arbitrage commissie

Hans

 



 

Agenda

19-4 Lustrumloop

Contact

Adres
Kalverdijkje 68, 8924 JJ Leeuwarden
[email protected]

Postadres
Humilitasstraat 35
8917 HB Leeuwarden