header foto header foto header foto header foto header foto

Algemeen

WK Dames: Oranje wereldkampioen!

Nieuws afbeelding 10-10-2006

De Nederlandse dames hebben de wereldtitel veroverd. De ploeg van Marc Lammers won in de finale met 3-1 van Australië. Maartje Paumen (strafcorner en strafbal) en Sylvia Karres scoorden namens Nederland. Na zestien jaar is de wereldtitel weer in bezit van Nederland.

Australië begon afwachtend aan de finale. De ploeg van Frank Murray zakte ver terug op eigen helft en liet Nederland het spel maken. Oranje kreeg de ruimte om aan te vallen, maar deed dat niet massaal om het gevaar van een Australische counter te neutraliseren. Gecontroleerd zochten de Nederlandse speelsters naar een opening en dat leverde in de eerste twintig minuten een paar aardige kansen op.

Domineren
De eerste doelpoging die de Australische keepster Rachel Imison op de proef stelde, kwam van de stick van Janneke Schopman. Daarna vuurden Eefke Mulder en Kim Lammers tevergeefs op het doel van de tegenstander. Oranje domineerde de wedstrijd en met nog vier minuten op de klok leek de ploeg van Lammers de openingstreffer te maken. Eefke Mulder zag Sylvia Karres vrijstaan, waarna de bal in het doel verdween.

Afgekeurd
Terwijl Nederland juichend terugliep naar de eigen helft, protesteerde Australië tegen het doelpunt. Dat was voor de arbiters Garnett en Iparraguirre de aanleiding om de hulp in te roepen van de video-umpire. Na het bekijken van de televisiebeelden concludeerde die dat de bal niet aangeraakt was door Karres. In plaats van een doelpunt mocht Nederland een lange corner nemen. Daaruit kwamen twee corners voort, maar Nederland wist niet te scoren.

Openingstreffer
De finale was 38 minuten oud toen Australië voor het eerst gevaarlijk werd. Angie Skirving nam de eerste corner namens de Hockeyroos, maar pushte de bal naast. Twee minuten later was Maartje Paumen wel succesvol. Met een lage sleeppush verschalkte ze Imison en zette ze de openingstreffer op het scorebord.

Strafbal
Lang kon Oranje niet van de voorsprong genieten. Zeven minuten na de 1-0 zette Australië voor het eerst een vloeiende aanval op. Janneke Schopman moest aan de noodrem trekken, haalde de bal voor de doellijn weg, maar gebruikte daar volgens de scheidsrechters een been bij. Australië kreeg daardoor een strafbal, die door Rebecca Sanders koelbloedig werd benut.

Kwaliteiten
Australië hield zich in de finale opmerkelijk lang koest, maar na de 1-1 kroop de ploeg van Murray meer en meer uit de schulp. Daardoor ontstond een aantrekkelijke wedstrijd, waarbij het spel op en neer golfde. Nederland bleef de aanval zoeken en met nog een kwartier te spelen toonde Karres aan dat ze over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt. De spits van Oranje sneed de cirkel in en sloeg met een geweldig backhandshot de 2-1 achter Imison. Het was voor Karres de zesde treffer van het toernooi.

Specialist
Na de 2-1 van Karres probeerde Nederland de wedstrijd te beslissen. Dat lukte nadat een schot van diezelfde Karres werd tegengehouden door een been van een Australische verdediger. Maartje Paumen, dé strafbalspecialist bij Oranje, faalde niet vanaf 6 meter 40. Zestien jaar geleden veroverde Nederland de laatste wereldtitel en in Madrid was Oranje eindelijk weer eens de beste.